J e r o e n  P a l i n g . o r g
Exposite Antwerps erfgoed
Bekende Antwerpse gebouwen tussen glorietijd en reconversie

Fototentoonstelling Antwerps Erfgoed, Stadsfeestzaal en Graansilo haalt stil stuk stadsverleden van onder het stof

ANTWERPEN, 9 mei 2012 – Van 11 mei tot 7 juli loopt in de Pose T galerij in Wilrijk een bijzondere fototentoonstelling over Antwerps Erfgoed. 25 analoge beelden geven de roemruchte Stadsfeestzaal en Graansilo weer tijdens ‘de verloren decennia’, de jaren tussen de eerste glorietijd en herbestemming van deze gebouwen.
Zo ontstaat de indruk van een beklijvende stilte die zowel vergane roem als een rijpingsproces suggereert. Het project is een samenwerking tussen fotograaf J.K. Paling en Pose T galerijhouder Ann Van Mechelen.

Anno 2012 geniet de Stadsfeestzaal naam en faam als een van de mooiste shopping centers van Europa. Waar ooit de Silo met het kunstencentrum Exra-City stond, maakte de sloophamer in 2008 ruimte voor het Havenhuis van Antwerpen. Diezelfde Stadsfeestzaal en Silo schonken ooit nochtans vertier en cultuur aan een hele generatie.
Tussen die twee bloeiperiodes in stonden beide stadsiconen te verkommeren.
Fotograaf J.K. Paling vatte deze tussenperiode op als een fascinerende kloof tussen heden en verleden: “Die stille periode schetst niet alleen vergane glorie, maar ook een noodzakelijk rijpingsproces om beide sites in hun waarde te herstellen”.
De fototentoonstelling voert stille getuigen op van dat langzame eerherstel. “De analoge zwart-wit foto’s zijn op traditionele wijze vastgelegd maar digitaal geprint zonder verdere manipulatie. Zo komt de spanning tussen de vervlogen romantiek van de Stadsfeestzaal met haar koepel en trappenpartij, tussen het industriële karakter van de Graansilo en de strakke hedendaagse afwerking van de foto’s helemaal tot leven”, zegt Paling.
Galerijhouder Ann Van Mechelen en J.K. Paling zijn studiegenoten van weleer. Beiden delen ze een fascinatie voor de cultuur en de geschiedenis van het Antwerpse Erfgoed. Met deze tentoonstelling suggereren ze dat die geschiedenis geen rechte lijn volgt, maar eerder een cyclus van op- en neergang verbeeldt.

‘Antwerps Erfgoed, Stadsfeestzaal en Graansilo’ loopt van 11 mei tot 7 juli in de intieme galerij Pose T op de Prins Boudewijnlaan 318 in 2610 Wilrijk. De tentoonstelling is elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 14 uur tot 19 uur te bezichtigen of na afspraak.
Vanuit Antwerpen is de galerij gemakkelijk bereikbaar: bus 32 stopt pal voor de ingang bij halte Elsdonck.